Történet a karkötőről, aki hiába várta a gazdáját.


Történet a karkötőről , aki hiába várta  a gazdáját



A szóban forgó karkötő több mint egy éve készült, nagy gonddal választották ki hozzá a formát ,a köveket. Készítője gyantába öntötte elképzelését, és megalkotta  A  (nagybetűvel) Talizmán karkötőt. Ő vidáman nézegette magát a tükörben, boldog volt és szép, tele energiával, de hiába várta, nem jött el az, akiért megszületett.
Bánatában szép lassan elvesztette a reményt, s vele együtt a ragyogást, a fényt.  Megfeketedett. Kilóg a többiek közül, akik vidáman lubickolnak a fényben, és csilingelve szórják energiájukat. Ő csendesen elhúzódik és csak vár, reménykedik a szebb jövőben…
A karkötő még most is vár, csendben, és titkon, s a szíve legmélyén tudja, hogy akinek készült, végül eljön hozzá….




Ezt a kis történetet azért meséltem el, mert sajnos előfordul, hogy az ékszereink, a levegő hatására, esetlegesen bőrünk ph értéke miatt oxidálódnak, megfeketednek. Sokszor menthetetlen a dolog, maga az altrész silány minőségű, olcsó vacak. De még ilyen esetben is megpróbálhatjuk a jó öreg házi praktikákat.  Mi baj lehet, ha már úgysem szép, és úgy nem hordanánk, adunk neki egy esélyt!
Vessük be a legelső praktikát, a puha rongyot. Van, amit így is rendbe lehet hozni, például, egy régi gyanta medál új életre kel, ha pár csepp olajjal (sima étolaj, vagy olíva) megnedvesített ronggyal áttöröljük, majd kifényesítjük. Én még ennél is jobb folyadékot találtam: párom méregdrága autópolírozó krémjét 😊 használom, ha szükséges. Szerencsére, a minőségi formák és gyanta használata leredukálja, hogy políroznom kelljen.

A következő praktika, a jó öreg fogkrém. Átdörzsölni az ékszert, puha fogkefével, lemosni, kifényesíteni, és már csodálhatjuk is az eredményt.

Nemrég megtaláltam  pár régebbi ékszerem, és szomorúan tapasztaltam, hogy az idő vasfoga őket sem kímélte.  Pláne, hogy nem voltak légmentes helyen. Sokszor csak a kevés hordás és a rossz tárolás is minőségi romlást okoz. Szóval az egyik kedvenc karkötőmön kipróbáltam a fogkrém módszert és csodák csodájára sokkal fényesebb lett. Egy kis patina megmaradt, de igazán elhanyagolható, a feketeséghez képest.



Előtte képet sajnos elfelejtettem csinálni

Ecettel is próbálkozhatunk, de tényleg csak óvatosan, és hígítva,pláne, ha kő is van benne. És utána mindenképp öblítsük, fényesítsük az ékszerünk.

Egy dolog mindenképp fontos számomra: hogy az általam készített ékszerek valóban maradandó élményt okozzanak viselőjüknek. Hiszem, és vallom azt, hogy egy ékszer igenis boldoggá tud tenni, bearanyozza a napom. Ezért viselek hétköznap, otthon is , ha mást nem is, de fülbevalót mindenképp.
Minden időszaknak megvannak a kedvencei. Most ez a kedvenc:


Nekem feladatom is tesztelni a portékám, hogy bírja a használatot, kényelmes-e, könnyű- e fel-le venni. És ami nagyon fontos, a szépséggarancia, egy hét, egy hónap, egy év elteltével is szép maradjon.



Ezért kísérletezek, tesztelek folyton, hogy a megfelelő alkatrészeket megtaláljam, ami mit mondjak nem könnyű. Még mindig sok minden ki kütyü van, amit egyelőre nem lehet beszerezni orvosi acélból, esetleg nemesacélból, de nem adom fel!


         

És végül egy példa arra, hogy néha a lekopott ékszer is lehet különleges kedves darab:

Ha többet szeretnél tudni ásványokról, hatásukról, tisztításukról, íratkozz fel a MaJade Ékszer Hírlevelére. Ajándékként megkapod a 25 oldalas , letölthető ÁSVÁNYTÁR kiadványomat.



Böjtös Tölgyfa Mária
         




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések