Hogyan legyünk kreatívak otthon? Kevesebb gyógyszerrel, egészségesebben!

Ez a kis írás Neked szól, aki érdeklődik az aromaterápia iránt, de még csak most ismerkedik az illóolajokkal

Amióta gyerekeket nevelünk, s legfőképp amióta elindult az ovis szezon sokszor voltam megtalálható a gyógyszertár ajtaja előtti sorbanállásnál. A sok köhögéscsillapítós üres üveggel Dunát tudnék rekeszteni…a többiről nem is beszélve. Egy hét ovi, egy hét otthon mókuskerékből kerestem kiutat.
Már régóta érdekelnek az illó olajok, de általában illatosításra használtam. Az első fontos lépésem egy aromadiffúzorba való beruházás volt. Imádom! Az aromadiffúzor előnye egy sima teamécseses párologtatóval, hogy gyerekek mellé is biztonságos, nincs nyílt láng, nem tudják megégetni magukat. Érdemes olyat beszerezni, amin időzítős kikapcsoló van,  Jó,ha állítható a párásítás intenzitása és kikapcsol,ha kifogy a víz.

Fontos néhány szabály betartása, ilyen például, hogy mindig a vízbe csepegtessük az illóolajat, ne az üres műanyag tartályba.  Ne hagyjunk benne vizet, ha nem használjuk . És cseréljük is. A legfontosabb , hogy mindig bevizsgált. 100 % -os terápiás olajat használjunk. Ha még gyógyítani is szeretnénk, nem csak illatosítani, ez különösen fontos.

Sokszor elborzadok, miket is lehet látni a boltok polcain 100% illóolaj gyanánt! Az 100%-ban biztos, hogy azok az olajak amik 1000 Ft alatt vannak kémiai illatanyagok, amik köszönő viszonyban sincsenek az aromaesszenciákkal, inkább károsak a környezetünkre.
Gondoljunk csak bele: még a bőséggel termő levendulából is mennyi kell ahhoz, hogy lepárlás után tiszta esszenciális olajat kapjunk belőle. . Az illóolajokat nem lehet olcsón előállítani. De egyetlen csepp tiszta  illóolajban ugyanúgy benne van az egész növény esszenciája. Tehát itt is érvényesül a minőség -mennyiség elve. A kevesebb néha több.

Csak érdekességképp: 1 kg rózsaolajat 5 tonna sziromból lehet kivonni


Néhány jótanács, ha illóolaj vásárláskor bizonytalanok vagyunk:

-A magyar megnevezésen kívül az üvegen rajta kell lenni az illóolaj latin nevének. sokáig azt hittem, ez amolyan úri huncutság, de nem. Vegyük például a levendulát.Ha csak ez van ráírva az üvegre, nem tudjuk hogy orvosi levenduláról/lavandula angustifolia , vagy vadlevenduláról/lavandula latifolia spica beszélünk. Mások a kémiai összetevőik, más arányban, így másra lehet használni. Az orvosi levendula pl jó magas vérnyomásra, vagy égési sebekre, A vadlevendula inkább izomgörcsökre, fejfájásra használatos

Legyen még az üvegen feltüntetve:

-100% tisztaságú illóolaj

-származási ország

-gyártási szám

-lejárati idő

-forgalmazó neve

-egyes illóolajoknál a kémiai típus.

Mivel az illóolajok drágák, sokszor belefuthatunk hamisítványokba, ezért vásárlásnál fontos , hogy  tudjuk, mire ügyeljünk.

 

A következő alkalommal arról fogok írni. hogy miből és hogyan lehet illóolajat kivonni. A felhasználási módokról és az alapszabályokról, Mit lehet és mit soha ne próbáljunk ki.
 

Böjtös-Tölgyfa Mária

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések