Taliz-mánia


Az előző cikkemben az amulettekről írtam. Amulett, talizmán, nem mindegy? Valójában nem, de mostanság össze összemosódik ez a két fogalom.

A talizmán eredeti jelentése: tilism-mágikus ábra, csodatévő kép. /arab/, vagy a görög téleszma- megszentelt kép jelentésből ered.

A talizmánok inkább a vágyaink, céljaink elérésére ,előidézésére készített, speciális tárgyak, szemben  az amulettekkel, amik „ bármik „ lehetnek, amit mi annak tartunk, inkább a balszerencse elhárítására használunk.
A talizmánokat általában felszentelték egy szertartás során. Fontos volt, hogy mikor, milyen körülmények között készültek. Aktív energiát hordoznak, jó hatásokat kell vonzaniuk, az amulettek  inkább  passzív, védelmi energiát képviselnek a káros hatások elhárítására használjuk.

A talizmánok általában valamilyen ábrák, szimbólumok. A kör alakúak a legyakoribbak.

Néhány szimbólum, melyet gyakorta használunk:


Másik gyönyörű ábra a székely tulipán, az ősanya, földanya jelképe. A befogadást, a nőiséget szimbolizálja.
Ősi szimbólum például a napkerék, mely az örök körforgást, a megújulást jeleníti meg.
Jin-Jang : Ez az ősi kínai jel, a kettősségen alapuló világszemlélet jelenti. A sötétség és a fény, a jó és a rossz, a víz és a tűz, a nő és a férfi. Az ellentétek, melyek összhangba hozzák világunkat. Az egyensúly, a valóság megértésében segít.

Salamon pecsétje:  két háromszögből áll / az alsó és felső világot szimbolizáló/ és a világrendet testesíti meg.

Jaguár :egy ősi maja szimbólum, mely védelmez a negatív gondolatoktól, és megnöveli a sprituális erőt.
Nap: Ez az univerzális szimbólum minden kultúrában a sötétség, a gonosz energia legyőzését jelképezi.

Om/Aum/ jel:A legfontosabb hindu mantra. A hagyományok szerint az Univerzum teremtésekor elhangzott szent hang. A legfelső isteni teremtő erőt, az abszoltu igazságot képviseli.

Életfa: összeköti a felső és alsó világokat. Újjászületés, erő bölcsesség.

Hogyan válasszunk magunknak amulettet, talizmánt? 

Az Univerzumban mindennek egyedi rezgése van. Ha meglátunk egy formát, szimbólumot, amulettet, ékszert, ásványt, és az megfog valamiért, tetszik neked, akkor az a tárgy harmóniában van veled, a te saját rezgéseddel, így pozitív folyamatokat indít el benned, és ez kihat a környezetedre is.
Ha talizmánt, amulettek akarunk beszerezni, mindig hallgassunk belső hangunkra, intuíciónkra. Mi saját magunk tudjuk a legjobban, mire van szükségünk adott élethelyzetekben.

Szeretettel: Böjtös-Tölgyfa Mária



forrás: Laars: Mágikus amulettek és talizmánok könyve, Wikipédia


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések