Valentin...Valentin


Valentin nap- Bálint nap

Tulajdonképp ugyanarról beszélünk. A Valentin név a magyar Bálint megfelelője. Az utóbbi 10-15 évben terjedt el igazán Magyarországon is megünnepelni február 14.-ét. a szerelmesek napját. Mostanában elterjedőben van az a tendencia, hogy nem csak a szerelemről szól, hanem a szeretetet a nagyra becsülést is kifejezzük barátaink, kollégáink iránt is, nemcsak a szerelmünket ajándékozzuk meg.

Japánban és DélKoreában például ezen a napon csak a nők ajándékoznak, és általában csokoládét. Persze van egy nap, márc.14.e, amikor ők kapnak ajándékot.
Olaszországban lakatolnak 😊 Lakatokat helyeznek el monogramjukkal a fiatalok, pl egy erre alkalmas hídra, és a kulcsot a folyóba dobják.
Finnországban a barátság napját tartják, apró figyelmességgel.
A Fülöp szigeteken Valentinkor tartják a legtöbb esküvőt, ezt még a kormány is szponzorálja.
Szaud Arábiában pedig pont az ellenkezője-ott tiltott bármi nemű romantika nyilvánosan. még vörös rózsát sem lehet beszerezni, csak feketén.

Hogy ki is volt Valentin? Egy római pap, aki időszámításunk szerint 269, vagy 270 február 14. én halt mártírhalált. Az egyik legenda az, hogy a vallás üldözés alatt nem adta fel a kereszténységet. A börtönben töltött idő alatt üzenteteket küldött a barátainak, hogy szereti őket és ne felejtsék el. A másik, romantikusabb variáció: a császár megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak, mert úgy gondolta akkor nem lesznek jó katonák, másra koncentrálnak a harc helyett. Valentin atya pedig a tiltás ellenére össze adta a párokat, titokban. A legenda egy fontos momentuma, hogy a börtönévek alatt barátságot kötött egy börtönőr lányával és a kivégzése napján, február 14.én búcsúlevelét így írta alá: a te Valentinodtól. Érthető, hogy ez a variáció jobban tetszik azoknak, akik romantikus hajlamúak.

Magyarországon már régóta tartották a Bálint napot, de inkább vallási ünnep volt. Szent Bálint, a szerelmesek védőszentje. Számos babona és hiedelem kapcsolódik ezhez a naphoz. Leginkább fiatal lányoknak nyújtott „segítséget, útmutatást”, hogy ki lesz a jövendőbelijük 😊
Egy kis ízelítő: Párna alá helyezett babérlevél segít, hogy álmunkban megtudjuk, ki lesz a férjünk
Egy félbe vágott alma magjait megszámolva megtudhatjuk, hány gyerekünk lesz…

Összefoglalva a mai világban tombol a Valentin láz. Nagyon sokan túlzásba viszik az „ünneplést”. Egymásra licitálva veszik a sokmindent…Én azt gondolom, amit a Karácsonyról is: Fontos, hogy ne csak ezen a napon szeressük egymást. Nem az ajándékon kell, hogy legyen a hangsúly, hanem a szereteten.
Egy apró figyelmesség, csokoládé, egy szál virág,egy nem túl drága ékszer, azért jól esik mindekinek, De legjobb, ha élményt ajándékozunk, és azt a tudatot, hogy mindíg, az év többi napján is számíthanak ránk!

Böjtös-Tölgyfa Mária


forrás: szeretlek Magyarország, Wikipédia


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések